Kickoff

AFC rájátszás előretekintés

2014. december 07. 09:28 - mustaine

feature_afc_640x360_131223_223440.jpgA héten ismertetésre került a jelenlegi helyzet a Nemzeti Főcsoportból, itt az ideje esélyt latolgatni az AFC-ben. Nem egyszerű a helyzet, hiszen a tizenhat csapatból tizenkettőnek (!) van reális esélye playoffba jutni. A tizenkettőből tizenegynek pozitív a mérlege, a tizenkettediknek pedig 6-6. Ebben a kiélezett szituációban rengeteg forgatókönyv elképzelhető, a következő sorokban pedig ezek közül egyet fogok felvázolni.

Dél

temp2014_1130_was_3795--nfl_mezz_1280_1024.JPGKezdjük talán a legegyszerűbbnek tűnő divízióban. Délen ugyanis két csapat már csak a csúfos utolsó hely elkerüléséért harcol, az Indianapolis gyakorlatilag biztos elsőnek tekinthető, a Houston pedig a wild card helyre pályázik. A Colts sorsolása tűnik nehezebbnek, hiszen ma este a 7-5-ös Cleveland otthonába látogatnak, jövő héten a csoportrivális Texanst fogadják, majd tizenhatodik héten a Cowboys, a tizenhetediken a Titans vendége lesz Chuck Pagano csapata. Az utolsó forduló jutalomjáték lehet, ha a Texanst sikerül legyőzni jövő héten, akár a kiemelésért is harcban lehet a Colts. A Houstonnak mindenképpen nyernie kell az összes meccsét, ha reális eséllyel akarnak pályázni a wild card helyre. Erre a két Jacksonville elleni összecsapás jó esélyt biztosít, azonban a Colts és a Ravens nehezebb falatnak bizonyulhat.

south.png

Nyugat

temp3064140hays14--nfl_mezz_1280_1024.JPGBonyolódik a helyzet, nyugaton ugyanis három csapat harcol a csoportelsőségért. A Broncos lépéselőnyben van a San Diego előtt, a KC pedig a Chargers mögött kullog egy meccsel. A divízió végén a Raiders 1-11-es mérlege biztosítja, ők már csak az 1/1-ért lehetnek harcban. A Broncos, a Chargers és a Chiefs hármas közül a californiai csapat sorsolása tűnik a legnehezebbnek, hiszen előbb a New Englandet és a Denvert fogadják, majd San Franciscoba és Kansas Citybe látogatnak. Győzelmi kényszerben játszik végig a San Diego, de Philip Rivers decemberi formáját ismerve akár mindegyik összecsapáson győztesen vonulhatnak le a pályáról. A Denvernek két nehezebb idegenbeli meccse van, két könnyebbnek tűnő hazai mellett. Bár ha a Buffalot könnyű ellenfélnek nevezem, az nem feltétlenül fedi a valóságot. Az utolsó fordulóban a Raiders mindenképp verhető, a két idegenbeli meccs közül (@San Diego, @Cincinnati) pedig egyet be kell húznia John Foxéknak. A Chiefs talán eljátszotta a nagy esélyét, amikor kikapott Oaklandben, de azért még nincs minden veszve. A formahanyatláson áteső Arizona, majd az idegenben esélytelennek tűnő Raiders után a Pittsburgh és a San Diego ellenfele lesz Andy Reid csapata. Szerencsés forgatókönyv esetén ezen mérkőzések közül három nyerhetőnek tűnik.

west.png

Észak

tempap217130819775--nfl_mezz_1280_1024.jpgBumm, négy pozitív mérlegű csapat. Ha innen akárki meg tudja jósolni, hogy ki jut tovább, az menjen el lottózni, mert a Bengals jelenleg csak másfél meccsel van az őt követő hármas (Ravens, Steelers, Browns) mögött. A 8-3-1-gyel álló ohioi csapatra három csoportmeccs vár, kétszer a Steelers, egyszer pedig a Browns ellen. Rajtuk kívül még a fent említett Denvert fogadják, ahol akár ki is kaphatnak, ha a többi hétvégén győzni tudnak. A Ravens három pozitív mérlegű ellenféllel találkozik, a 14. héten a Miamival, a 16. héten Houstonnal, a 17. héten pedig a Clevelanddel. Közte egy nem túl pozitív emlékeket ébresztő Jacksonville-lel, akik már tréfálták meg a Baltimoret az utóbbi pár évben. A Steelers a már említett két nagyon keménynek ígérkező Bengals meccsen kívül a szintén rájátszásért küzdő Atlantához látogat, majd a Kansas Cityt fogadja. A továbbra is Brian Hoyert favorizáló clevelandiek előbb a Coltsot és a Bengalst fogadják, majd Carolinába és Baltimoreba látogatnak. Na akkor most tippeljen valaki, hogy ki fog továbbjutni...

north.png

Kelet

tempap612071909959--nfl_mezz_1280_1024.jpgKeleten a remek formában lévő Patriots tűnik a legesélyesebbnek, és a Miami, valamint a Buffalo is reális eséllyel pályázik a playoffra. A Pats első helye gyakorlatilag biztosra vehető, a floridai és a New York-i csapat között pedig az dönthet, hogy melyiknek van könnyebb sorsolása. A Dolphins mellett szól, hogy még találkoznak a Minnesotával és a New York Jetsszel, papírforma alapján ezeket az összecsapásokat hozniuk kell. Ezzel szemben a Buffalo a liga három legjobb csapatával mérkőzik meg a Raiders mellett, előbb a Denverrel és a Green Bayjel, majd az utolsó héten a New Englanddel. Ezek alapján egy 8-8 körüli Buffalot várok, bár a brutál védelmek már tréfálták meg idén az elit QB-kat. Itt Manning Rams elleni teljesítményére, Rodgers első fordulóbeli szenvedésére a Seahawksszal szemben, vagy Brady Chiefs ellen mutatott játékára gondolok. Valószínűsíthető, hogy a Miami legalább két meccsét hozza, így komoly eséllyel pályázva az egyik wild card helyre.

east.png

Próbálgatva az ESPN Playoffs Machine-t, arra döbbentem rá, hogy az általam beállított eredmények esetén akár egyetlen meccsen múlhat négy csapat sorsa. A tizenötödik heti Bengals @ Browns összecsapáson Bengals győzelem esetén a Cincinnati mellett a Kansas City juthat be a rájátszásba, clevelandi siker esetén pedig a Steelers és a Ravens lehet a befutó. Fontos hozzátenni, hogy ez egyelőre egy rengeteg változós függvény. Elcsépelt közhely, de gyakorlatilag bármi történhet, sérülések, vagy formahanyatlások (lásd tavalyi Dolphins) átírhatják a teljes forgatókönyvet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kickoff.blog.hu/api/trackback/id/tr276961825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása