Kickoff

A draft elfeledett sztárjai #1 - Stefon Diggs

2015. április 13. 12:13 - mustaine

Egyre közeledünk a 2015-ös NFL drafthoz, a csapból is Winston, Mariota és Leonard Williams folyik. Ebben a cikkben azonban egy kevésbé neves játékosról lesz szó a Maryland egyetemről.

diggs.jpg

A középiskolai évek után a mértékadó Rivals.com és a Scout.com szerint is az ország második legjobb WR-e volt, ösztöndíjat ajánlott neki többek között az Ohio State, a Florida, és a USC egyetem is. Ő azonban inkább otthon maradt, a Terrapinst választotta. Stefon Diggsről van szó, akiről Mike Farrell a Rivals.com-tól a következőket írta 2011-ben:

"Az atlétikai képességeket tekintve Diggs kiváló prospect, viszont vannak nála jobbak is. Ha a footballról van szó, a legdinamikusabb játékosok egyike az országban. Rövid játékoknál, középső- és hosszú passzoknál egyaránt megél, ráadásul a kiváló sebessége miatt valós mélységi célpont. Soha nem adja alább, a legjobbra törekszik, mindig harcol a labdáért. Az újonc éve óta látom évről évre, ha nagyobb nem is lett, de sokkal robbanékonyabb, veszélyesebb és harcosabb, mint akkor. Tud slotban, a szélen is játszani, nagyszerű visszahordó, és akár cornerback vagy safety is lehet a következő szinten. Nagyon dinamikus játékos."

—Mike Farrell (Rivals.com)

d83abca4-424c-e111-8395-002655e6c45a_original.jpgKiváló útvonalfutási- és irányváltási képessége már ekkor is megmutatkozott, a limitált méreteit pedig remekül kompenzálta sebességével, ravaszságával és jó kezeivel. Laza csípőivel akár cornerback is lehetett volna, de maradt a saját posztján. Sokat elmond, hogy a stílusát tekintve már ekkor DeSean Jacksonhoz hasonlították.

A második legjobb WR-ként rangsorolták, (az első egyébként Dorial Green-Beckham volt ebben az évben) de a sok ösztöndíj közül (Florida, USC, Ohio State, Maryland) ő a Marylandet választotta. Marylandi fiatalként így gyakorlatilag maradt otthon, a Terrapins játékosa lett. Visszatekintve ez a döntés rossznak tűnhet.

Már freshmanként kitűnt a csapatból, 50 elkapást jegyzett 800 yardért, féltucat TD elkapással, majdnem 1000 yard visszahordással, amiből ráadásul még 2 TD-t szerzett. Az ACC konferenciában a második legjobb freshmannek választották Duke Johnson (Miami) után.

Sajnos ezután lejtőre került a pályafutása, de beszéljenek a számok:

dix.png

Hogy miért kezdett hanyatlani egy ilyen ígéretes játékosnak a karrierje? Természetesen a sérülések miatt. Biztató, hogy Diggsnél nem komolyabb, pl térdbántalmak, vagy egyéb, hosszútávon meghatározó, további karrierjére kihatással lévő sérülésekről van szó. 2013-ban a szezon felénél lábtörés vetett véget korán a szezonjának, 2014-ben pedig a veséje sérült meg egy Penn State elleni meccsen. Egyébként a meccs előtti botrány(ok) miatt a Big Ten el is tiltotta. Előbb a kézfogást tagadta meg az ellenféltől a kezdés előtt, majd egy dulakodás során meglökte a bírót.

 

Decemberben az NFL.com elemzője, Charles Davis azt írta, hogy jót tenne Diggsnek, ha maradna még egy évet az egyetemen. Ha egy sérülésmentes szezont sikerült volna teljesítenie, valószínűleg nem a hátsó körökben kerülne szóba a neve, mert egyelőre egyetlen dolog hiányzik tőle: a breakout év.

"Diggs a középiskola óta agyondicsért játékos, de hiányzik az áttörés a karrierjében. A Marylandnél folyamatos sérülésekkel küzdött, és ha még egy évet a Terpsnél töltene, megadná magának az esélyt a jó szezonra. Bizonyíthatná a tartósságát, ezzel nagy lökést adva a megítélésének."

—Charles Davis (NFL.com)

6724786.jpgMindezek ellenére Stefon Diggs jelentkezett a draftra. Russ Landle draftelemző azt írta, hogy Diggsnek sokat kell bizonyítania a tavasz folyamán esedékes felmérőkön.

"Tehetséges srác, mindig benne van a nagy játék. Úgy gondolom, hogy nem teljesített a tudásának, potenciáljának megfelelően, nagyon sok van még benne. Talán harmadik-ötödik körös lehet, ha jól teljesít a pro dayen és a combineon. A meccsvideók mindenképpen őt bizonyítják és az ő oldalán vannak."

—Russ Landle

A combineon produkált számai aztán megint csökkentettek az értékén, hiszen — bár jó számokat hozott — nem magaslott ki a mezőnyből.

dix2.png

Atlétikai képességeit tekintve átlagosnak mondható, ami általában nem jelent jót az ő méretével rendelkező elkapóknak. A leginkább aggodalomra okot adó számok a cone és a shuttle idejei, amellyel az agilitást mérik, ez pedig riasztó lehet, hiszen Diggs egy olyan játékos, aki az egyetemen gyakorlatilag a sebességéből és a mozgékonyságából élt, ráadásul rengeteg yardot szerzett elkapások után. Az átlagos, vagy az alatti számai nem tettek jót a draftértékének, ami azért lehet problémás, mert a megfigyelők szerint emiatt nem tudja hatékonyan teljesíteni az útvonalait az egykori középiskolai sztár. Az interjúján elmondta, hogy szerinte ő a legjobb WR az idei classban, és ezt be is fogja bizonyítani.

 

Talán visszatérhetünk oda, ahol elkezdtük, ahogy Mike Farrell írta, még 2012-ben: "Az atlétikai képességeket tekintve Diggs kiváló prospect, viszont vannak nála jobbak is. Ha a footballról van szó, a legdinamikusabb játékosok egyike az országban."

512x.jpgAz első évében rengeteget kell fejlődnie, valószínűleg csak visszahordóként használják, és limitált offense-beli szerepet kap majd. Mel Kiper, az ESPN elemzője szerint is jót tett volna Diggsnek, ha marad még egy évet Terrapin és megpróbálja megmutatni igazi képességeit, egy olyan szezonban, amikor végig egészséges tud maradni. Azonban Diggs jelentkezett a draftra, és aki kiválasztja majd a harmadik vagy negyedik körben, egy kimagaslóan tehetséges, mindenre képes játékost találhat, aki a mai NFL-ben érvényesülni tud majd. Az biztos, hogy a potenciál megvan benne, jók a képességei, egy elszánt edzővel pedig a határ a csillagos ég.

Highlights 1

Highlights 2

vs Stanford (2014)

vs WVU (2014)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kickoff.blog.hu/api/trackback/id/tr37363728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása