Kickoff

Megemlékezés a Black Sundayről

2014. október 15. 18:57 - mustaine

10527678_754819964555779_3445081153318115887_n.jpg

Sokszor leírtam már, hogy a kedvenc csapatrészem a mostani Eaglesben a front 7, mert egytől egyig nagyszerű játékosok alkotják, akik bármikor képesek valami extrát előhúzni. A tavalyi szezon végére (Sopoaga távozása után) összeállni látszott a "gépezet", hiszen szinte lehetetlen volt futni ellenünk. Egészen a playoff meccsig, amikor is az addig maximum átlagosnak nevezhető Saints futójáték darabjaira szaggatta a víziómat, hogy ez egy liga szinten top 5 egység. Egyértelműen a földön lett megverve az Eagles, de ami további aggodalomra adott okot, hogy a passzsiettetés sem működött. Ekkor egy kissé szkeptikussá váltam, és vártam a drafton a linebacker sorba az erősítést (középre is). Marcus Smith II érkezett az első körben, aki ezidáig nem sok lehetőséget kapott.

Az első négy-öt héten nagyon nem működött a passzsiettetés, és a tavaly alapszakaszbeli brutál futás elleni védelemből sem sokat láttam. Bradshaw és T-Rich 150 yardot szaladgált, Frank Gore pedig 120-at, pedig sem a Colts, sem a 49ers támadófala nem indokolja ezeket a számokat. Irányítóbaszkurálásban is gyengén kezdett a front seven, rendre 3, 0, 0, 4, 4 sacket gyűjtött a csapat. Ha ebből levonjuk a safety, Nate Allen 1 sackjét, átlagban meccsenként 2 irányító földrevitel sikerült védőfalnak és a linebackereknek, ami valljuk meg őszintén, eléggé átlagos (vagy azalatti).

Elérkezett aztán a vasárnap este (hétfő hajnal), amikor minden működni látszott. Eli Manning nagyjából az első playtől fogva terrorban volt tartva, egyáltalán nem érezte magát komfortosan a zsebben (már amikor volt zseb).

Az első sack rögtön fumblet is jelentett, hiszen Connor Barwin kiütötte a labdát Manning kezéből.
1_1.pngA boxban 6 ember volt található, köztük a nose tackle, Bennie Logan (akit majd dupláznak), egy defensive end, és a négy linebacker. A bal oldali guarddal szemben felálló Ryans visszalépett zónázni, így 5 emberes pass rush alakult ki.

bscap0002.jpg

A támadófal tagjai (és a RB) jól blokkoltak, működött a pass protection, azonban Eli rossz döntést hozott (vagy jó volt a coverage, ez nem igazán látszik a felvételen), és egy pump fake után kifelé indult.

bscap0004.jpgEkkor már mögötte volt a két OLB (Barwin és Cole), és jött, aminek jönnie kellett.

Ez a sack tökéletesen végrehajtott csapatmunka eredménye. Elit belehajszolták a hibába, mert nem volt szabad célpontja. Bár viszonylag sok ideje volt, a pump fake után rossz felé mozgott ki az összeomló zsebből, mázli a Giantsnek, hogy nekik sikerült összeszedni a labdát.

A következő alkalommal Trent Cole volt a főszereplő, aki ezúttal (védő szempontból) a bal oldalról indult, egy az egyben verte meg az RT-t, és vitte földre Manninget.3_1.png

Ismét az egyik középső LB blitzelt, ezúttal Emmanuel Acho (aki meg is verte a blokkoló RB-t a backfielden) büntette volna meg Manninget, ha előtte már nem került volna földre. Ennél a playnél a 67-es Justin Pugh nagyot hibázott, hiszen Cole nagyon simán megverte belülről.

A harmadik sacknél csak négy védő indult Manninget a földbe döngölni. Hozzánk közelebb helyezkedik Curry (aki majd a sacket szerzi), mellette a nose tackle, Beau Allen (akit majd hárman blokkolnak!), tőle jobbra Cole, és a jobb szélen Barwin.

4.png

Ezen a meccsen többször láttam hasonló felállást, (lehet, hogy volt eddig is, ezt nem figyeltem annyira) hogy a két OLB ugyanarról az oldalról érkezik. Kérdés, hogy Allent miért kellett három támadó falembernek is blokkolnia.5.pngEli fellépett a zsebbe, ezért tudta Curry sackelni. Ha nem teszi, ez a zsák is Barwiné. Érdemes figyelni ismét a 67-es Justin Pugh munkáját.

Következő play (egy Cole-féle NZI után), Eli ismét zsákban. Ismét Barwin, ezúttal egy spin move-val verte meg Pught, és vitte földre Manninget. A szereplők ugyanazok, a különbség pedig az, hogy Barwin a másik oldalról indul, a tackle külső válla felől. Beau Allennel szemben pedig egyszerre két Giants játékos követ el holding szabálytalanságot :)6.pngNagyszerű egyéni teljesítmény Barwintól, de Allen is komolyat küzdött ennél a játéknál.

Már nem számolom, de nagyjából az ötödik zsákot ismét Curry csinálta meg.7.pngEnnél a playnél csak három emberes passrush történik, a fal két szélén felálló Ryans és Barwin a futásra és a tight endre figyelnek. Az 1-es lyukon Cox próbál betörni, a LT külső vállánál Brandon Graham, a 4-es lyukon pedig a sacket szerző Curry.

Ezt a játékot leginkább a legelső itt felvázolthoz tudnám hasonlítani. Eli ismét sokat vár, (jó a coverage, ez látszik a lassításon is, csak ide sajnos nem tudom bevágni) fellép a zsebbe, de addigra már VC75 körbefutja a guardot, és odaér hátulról.

A meccs végén még volt három sack, de ezeket már Nassib kapta garbage timeban, így erről nem írok. Sokszor hibázott Justin Pugh, de Eli Manning is, azonbon örömmel láttam, hogy az általam eddig kifejezetten alulértékeltnek tartott védelem (a secondaryt kivéve, az tényleg gyenge) hozta azt, amit valójában tud.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kickoff.blog.hu/api/trackback/id/tr846793761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása