Kickoff

Mi folyik itt Philadelphiában?

2015. január 08. 14:56 - mustaine

080614-kelly-roseman-600.jpgAdott három sportvezető. Egy general manager (Howie Roseman), egy vezetőedző (Chip Kelly), és egy játékosszemélyzetért felelős alelnök (Tom Gamble). Annak jártam utána, hogy miért Gamblenek távoznia, Rosemannek és Kellynek pedig új munkakört keresni.

A szereplők

Howie Roseman

010113-howie-roseman-600.jpgA liga legfiatalabb general managereként dolgozott 2010-től 2014-ig, egyébként New Jersey-i családból származik. A Florida és a Fordham egyetemre járt, utóbbin jogot tanult.

"Amikor kilenc, vagy tíz éves voltam, és megkérdezték, hogy mi szeretnék lenni majd, ha felnövök, csak ennyit mondtam: general manager az NFL-ben." Howie Roseman

Már középiskolás korában leveleket küldött mind a 32 NFL csapatnak, hogy állást kapjon. Addig próbálkozott, amíg sikerült kapcsolatba lépnie Mike Tannenbaummal a New York Jetsnél, aki akkoriban a csapat személyzeti igazgatója volt (pro personnel director). Interjú után Roseman gyakornoki állást kapott. Egy másik próbálkozás után került a Philadelphia Eagleshez, szintén gyakornokként. Itt először a fizetési sapka menedzselésében segédkezett, majd 2003-ban már "director of football administration" szerepkörben dolgozott. Ahogy feljebb és feljebb került a ranglétrán, végül 2010-ben kinevezték general managernek, miután az addig Tom Heckert által betöltött pozíció üresen maradt. A tulajdonos, Jeffrey Lurie mondta Rosemanről:

"(Howie) az egyik legokosabb srác, aki a ligában dolgozik. Nagyon izgatott vagyok, mit tesz le az asztalra." Jeffrey Lurie

Miközben general managerként tevékenykedett, felügyelte az egyetemi és a profi scoutingot, az orvosi- és videós stábot, és nagyjából mindent, ami a csapat ügyeit illeti.

Chip Kelly

092313-kelly-chip-eagles-600.jpgKorai éveiben kisebb egyetemeken dolgozott edzőként. A Columbia, a Johns Hopkins és az alma matere, a New Hampshire csapatánál pozíciós edzői, majd koordinátori feladatokat töltött be. 2007-ben az akkor még Pac-10-beli Oregon egyetemhez került, mint offenzív koordinátor, majd 2009-ben már első vezetőedzői állását kapta a washingtoni egyesületnél. Bár bajnoki címet nem sikerült szereznie, 2009-ben és 2010-ben a Pac-10 legjobb edzőjének választották. 2013. január 16-án aztán a Philadelphia Eagles megüresedett vezetőedzői pozíciójába került, és két 10-6-os szezont produkált újdonsült csapatával. Egyedülálló, gyerekei sincsenek. A football a élete. Ted Miller, az ESPN bloggere a következőképp jellemezte Kellyt:

"Vicces, harapós, velős, furcsa, tüzes, meglepő." Ted Miller

Tom Gamble

020411-gamble-header_crop_exact.jpegRóla tudunk a legkevesebbet, de annyi biztos, hogy a 2012-es San Francisco 49ers Super Bowl menetelésében része volt, mint a keret kialakításárt felelős szakember. Ezután került Phillybe, és hasonló szerepkört kapott, mint korábbi munkahelyén. Az liga egyik legjobb szakemberének tartják, és több alkalommal került general manageri állás közelébe.

"Úgy gondolom, Tom nagyszerű munkát végez, és ha megkapja az esélyt, (másik csapatnál GM-ként) bármiben segítek neki. Kiváló football szakember."  Chip Kelly

Az események láncolata

2014. december 29.

A szezon utáni sajtótájékoztatón megkérdezték Kellyt, milyen a munkakapcsolata Rosemannel. Egyszavas, ("Jó.") válasza után az utóbb két év változásairól kérdezték. Azt mondta, hogy nem gondolja, hogy bármi változott volna a front officeban. Amikor további kérdéseket kapott a general managerrel kapcsolatban, a következőt mondta:

"A szerződésekbe nem akarok belefolyni, abban nem vagyok jó. Tudom, mi az az aláírási bónusz, és további juttatások, de ez Howie területe. Remek munkát végez a szerződésekkel, és örülök neki, hogy nekem nem kell ezzel foglalkoznom." Chip Kelly

A játékosmegfigyelésről, és a személyzeti témákról nem nyilatkozott.

2014. december 31.

Az év utolsó napján jött a hír, hogy a csapat menesztette Tom Gamble személyzetért felelős igazgatót. Különösebb magyarázatot nem kaptunk, amit lehet tudni, hogy Gamble Kelly embere volt, és Roseman nyilatkozata is mismásolásnak tűnt.

Köszönjük Tomnak a szolgálatait, a legjobbakat kívánjuk neki és a családjának a következőkben. Méltányolom mindazt a munkát, amit tett a scouting departmentért és a csapatért. Howie Roseman

2015. január 2.

Nagyjából az egész twitteren arról lehetett olvasni, hogy vagy Kelly, vagy Roseman távozik.

Ahogy haladtak az események, egyre inkább belső változásokról tájékoztattak.

Meg is történt a változás, Kelly de facto GM lett, míg Rosemant lefokozták egy fizetésemelés mellett. Na, ilyet az én munkaadóm is csinálhatna...

Mi történt valójában?

espnapi_dm_150102_nfl_phi_headline_wmain.jpgA Kelly-Roseman kapcsolat talán a kezdetektől fogva kudarcra volt ítélve. Két erős személyiség, különböző háttérrel, és különböző csapatépítési stratégiával, elméletekkel. Kelly nem rég érkezett Oregonból, ahol teljhatalmat épített ki, és a saját rendszerébe igazolt játékosokat. Roseman az egész karrierjét az Andy Reid sémájába illő játékosok keresésével töltötte. Az új vezetőedző például 4-3-as front helyett two-gap 3-4-es felállást használ, talán Kelly sosem tudott ezzel megbarátkozni. Talán nem bízott meg Rosemanben, mint scout. Tom Gamblet azért hozta a csapathoz, hogy a személyzettel foglalkozó szakemberek között legyen valaki, akiben bízik és akit ismer. Ahogy telt az idő, a Kelly-Roseman és a Roseman-Gamble kapcsolat feszültté vált, nem asztalborogatások, hanem kommunikációs szünetek által.

Volt esély rá, hogy békésen egymás mellett maradhatnak, de minden probléma a felszínre került az utóbbi két hétben. Kelly nem örült neki, hogy Gamble eltávolításra került, bár ez a mozzanat a tulajdonos beleegyezésével történt. A GM és a head coach közötti játszmából végül Kelly jött ki győztesen, ezentúl ő felügyeli a játékosmegfigyelést, ő bólint rá az 53-as keretre, míg Roseman területe a fizetési sapka menedzselésére szűkült.

jlc_eagles_328027_640x360.jpgÖsszesen két másik profi egyesületnél akad hasonló példa, az egyik a Patriots, a másik pedig a Seahawks. Bill Belichick és Pete Carroll különböző módon felügyelik a játékoskeret kialakítását. Belichicknek nincs GM-je, ő a GM, és Nick Casseiro a Pats DoPP-je, akivel együtt döntenek. Carrollnak van GM-je, méghozzá John Schneider, akivel nagyjából olyan a viszonya, mint Andy Reidé volt Tom Heckerttel, azaz közös megegyezéssel döntenek.

Hogy túl sok hatalom lenne ez egy embernek? Ez azon múlik, kit választ maga mellé Kelly. Ha megtalálja a maga Schneiderét, talán nem folyik bele annyira a személyi döntésekbe. Az új GM Kelly embere lesz, és neki jelent majd. Vajon olyat választ, aki nem fél nemet mondani, vagy egy tipikus igenembert, aki minden Kelly-döntésre csak bólogatni fog? Ezentúl Kelly lesz a felelős nemcsak az edzőségért, hanem az egész személyzetért, és ez rengeteg kötelezettséggel jár. Szerintem ez tipikus dupla vagy semmi szituáció, hiszen ha nyer, akkor megerősödik a pozíciójában, de ha rosszul teljesít, az az állásába kerülhet.

615_marcus_smith_050914.jpgFontos megemlékezni az előző draftról, amikor Marcus Smith került kiválasztásra az első körben. A draftroomban egy maréknyi ember dönt, így nem tudni pontosan, Kelly, vagy Roseman választása volt Smith. Amit tudni, hogy 1/22-re hat játékost néztek ki, és mind a hatot kivitték, így hátra kellett tradelni. 1/26-on szintén lett volna lehetőség hátrébb tradelni, azonban attól féltek, hogy addigra nem lesz bent az egyébként második körösnek titulált külső linebacker. A jelentések szerint Kelly már itt elvitte volna Matthewst, de meggyőzték, hogy bent lesz a második körben is. Ennek következtében Smith került kiválasztásra az első cetlivel.

Több veterán játékos szerződése átstrukturálásra vár. Tetszik, vagy sem, DeMeco Ryans ($6,900,000), Trent Cole ($11,625,000), Todd Herremans ($5,200,000), és Brent Celek ($4,800,000) is többet keres, mint kellene. Talán az egyetlen lejáró szerződésű fontos kulcsjátékos Jeremy Maclin (na jó, Brandon Graham is), akivel szintén hosszabbítani kell majd. Ha ezeket sikerül jól menedzselnie a stábnak, komoly előrelépést tapasztalhatunk a következő években.

Az új GM az offseason legfontosabb embere lehet majd, hiszen Kelly elmondta, hogy ha lehet, ő a háttérben maradna. Nyilvánvaló lett azonban, hogy ezentúl minden döntést neki kell felügyelnie.

Szólj hozzá!
Címkék: eagles offseason

A bejegyzés trackback címe:

https://kickoff.blog.hu/api/trackback/id/tr337052421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása